Последни новости и информации
 
 
Соопштение до јавноста - 12/17/2014
Ве информираме дека Министерот за транспорт и врски, г-дин Миле Јанакиески, денес во рамки на Самитот на шефовите на Владата на Кина и 16 земји на Централна и Југоисточна Европа што се одржува во Белград, оствари билатерална средба со Потпретседател на Владата на Република Србија и министер за градежништво, сообраќај и инфраструктура Зорана Михајловиќ.
повеќе...

Демант на изјавата на Андреј Жерновски - 12/17/2014
Почитувани, Ве информираме дека Министерствто за транспорт и врски најостро реагира и ги демантира шпекулациите изјавени од градоначалникот на Oпштина Центар, Андреј Жерновски во која вели:
повеќе...

Соопштение - 12/17/2014
Соглaсно член 8 - б од Законот за превоз во патниот сообраќај (Службен весник на РМ број 68/04, 127/06,114/09, 83/10, 140/10, 17/11, 53/11, 6/12, 23/13, 120/13, 163/13, 187/13, 42/14, 112/14 и 166/14) и член 4 од Правилникот за начинот, постапката и програмата за полагање на испит за добивање на сертификат за учество на возачите во меѓународниот патен сообраќај, формата и содржината на уверението за положен испит и на сертификатот (Службен весник на РМ бр. 39/07,4/08, 20/09, 149/09, 88/12 и 127/14), Министертвото за транспорт и врски закажува датуми за електронско полагање на испити на испитот за добивање сертификат за учество на возачите во меѓународниот патен сообраќај на 23 декември 2014 година во 12 часот и на 23 декември 2014 година во 14 часот.
повеќе...

Напредок на регионот со брзата пруга Будимпешта-Атина - 12/17/2014
Пругата од Будимпешта до Белград, што претствува првиот дел од брзата пруга која треба да ги поврзе Унгарија, Србија, Македонија и Грција, треба да биде готова за две години. Договорот денеска го потпишаа Србија и Унгарија со НР Кина во рамки на Самитот што се одржува во Белград.
повеќе...

Пуштен во работа првиот индустриски објект во зоната Ќојлија - 12/14/2014
Во индустриската зона Ќојлија во општина Петровец денеска официјално беше пуштен во употреба првиот готов објект. Станува збор на логистичкиот центар со површина од 3.500 метри квадратни на компанијата „Глобко логистик“ која се занимава со поштенски услуги, во кој се вработени нови 40 лица.
повеќе...

Покана до медиуми - 12/13/2014
Почитувани, Ве информираме дека утре (недела, 14.12.2014 година), во 12:00 часот, во индустриската зона „Ќојлија“ во општина Петровец, Министерот за транспорт и врски г. Миле Јанакиески, ќе присуствува на отворањето на нов логистички центар на компанијата „Глобко логистик“.
повеќе...

Јанакиески бара крак од новиот „пат на свилата“ да минува низ Македонија - 12/12/2014
Македонскиот министер за транспорт и врски Миле Јанакиески ги претстави актуелните инфраструктурни и транспортни проекти во Македонија на меѓународната конференција „Патишта на свилата: инспирации и можности“, која се одржува денеска во Истанбул.
повеќе...

Соопштение до јавноста - 12/7/2014
Почитувани, Ве информираме дека Министерството за транспорт и врски распиша објава за отуѓување на градежно неизградено земјиште сопственост на Република Македонија по пат на електронско јавно наддавање со намена за изградба на Филмски град во опптина Зелениково.
повеќе...

Обезбедени 305 милиони евра од ЕБОР за пругата кон Бугарија и за патишта - 12/5/2014
За осум до девет месеци треба да почне изградбата на Бељаковце – Крива Паланка, втората делница за железничкото поврзување на Македонија со Бугарија на Коридорот 8. На делницата, во должина од 34 километри, ќе бидат изградени пруга, две железнички станици во Кратово и во Гиновци, три стојалишта, 14 тунели, 11 нови мостови, ќе бидат обновени постојните 33 моста...
повеќе...

Соопштение до јавноста - 12/5/2014
Почитувани, Ве информираме дека Министсерството за транспорт и врски денес распиша јавен повик за доставување на барање за доделување на финансиска поддршка на домашни и странски авиопревозници за периодот 2015 -2018 година.
повеќе...