По добиeна ургентна информација од Министерство за финансии – Царинската управа на Република Косово, од денеска  (18 мај 2018 година) затворен е патниот правец Хан Елези до Качаник за возила со носивост над 3,5 тони.

Поради тоа, возилата со носивост на 3,5 тони се упатуваат да го користат граничниот премин Глобочица.